Bli danselærer

12355090715_d06983ea13_nEn utdannelse innen dans åpner flere muligheter. Noen velger å bli profesjonelle dansere, men mange velger også å bli danselærere eller koreografer. De fleste danseutdannelsene inkluderer utdannelse i koreografi og pedagogikk, men det kan hende man må ta andre kurs i tillegg.

Danselærere kan jobbe mange steder. Noen jobber på ballettskoler eller danseskoler for barn, andre jobber på videregående skoler eller høgskoler og universiteter som tilbyr danseutdannelse. Noen jobber også på folkehøgskoler eller private danseskoler for ungdom og voksne. En danselærer må selvsagt kunne mye om dans, men det kreves også andre egenskaper for å ha dette yrket. Som alle lærere, må danselærerne kunne videreformidle kunnskapen sin, og de må klare å engasjere elevene.

Det kan være vanskelig å bli danselærer. Utdanningen er krevende, og det er ikke alltid like lett å få en fast jobb etter utdannelsen. Men dersom man er engasjert i dans, og gjerne vil gi dette engasjementet videre, er jobben som danselærer perfekt.

Noen danselærere har jobbet som profesjonelle dansere i mange år, og har lang erfaring. Andre danselærere har aldri jobbet som profesjonelle dansere, men de har ofte tatt danseutdannelse på et eller annet nivå. Uansett hvilket nivå man starter på, må man som regel bygge seg opp en bra cv. Det gjør man gjennom å vise hva man kan. Selv om man ikke er fast ansatt noe sted, kan man for eksempel jobbe på sommerkurs for barn og unge eller være deltidsansatt på en danseskole. Etter hvert som man bygger opp cv-en, blir det lettere å få fast ansettelse enten på en skole eller en privat danseskole.

Dersom man ikke er fast ansatt, kan det være vanskelig å leve av å undervise i dans. For noen blir det bare en deltidsjobb, mens de gjør noe annet i tillegg. Danselærere kommer i alle former og fasonger, og både kvinner og menn jobber som danselærere. Det er en fordel å ha jobbet som danser, men det er ikke nødvendig. Man må derimot kunne danse, slik at man kan vise fram trinn og teknikker.

En god danselærer må være flink med mennesker, god til å lære bort, og ikke være sjenert. Danselærere må snakke og forklare mye, og være tålmodige med elevene. Lærerne må også være forberedt på å gjenta ting mange ganger, til alle har lært trinnene og teknikkene. En danselærer bør være blid og inspirerende, og oppmuntre andre til å danse. Han eller hun bør ikke være snar til å miste temperamentet. Det er en stor fordel dersom man er veltrent og myk og har god balanse og koordinasjon, men man trenger ikke å være ung og sprek. Det finnes også danselærere som er godt oppi årene, spesielt danselærere som tidligere har jobbet som dansere.

Danselærere må også kunne koreografere danser til elevene dine. Dette lærer man under en danseutdannelse, eller man kan ta egen utdannelse som koreograf. En danselærer trenger også god rytmesans, og han eller hun må være glad i musikk. Den viktigste delen av jobben er å lære elevene å danse, men man skal også inspirere elevene og lære dem å elske dans, og man må kunne koreografere dansenummer. Danselærere må også være et godt forbilde, og behandle alle elever likt.