Gene Kelly og jazzinspirasjonen

I dag er det mange som forbinder musikaler med sceneshow, men på 1940- og 1950-tallet, ble det laget veldig mange musikalfilmer. Det lages fortsatt musikaler, men mange holder fast på at de beste musikalene ble laget på den tiden. Alle filmsjangere har sin storhetstid og sine store stjerner, og en av de største amerikanske musikalstjernene var Gene Kelly. Han var kjent som en atletisk danser, og han hadde utseendet med seg. En av de aller mest kjente filmene han spilte i, var Singin’ in the Rain, og han var en av de virkelig store stjernene i denne filmsjangeren. Han hjalp til å gjøre musikalsjangeren populær på kinolerretet, og ble også belønnet med en æres-Oscar for karrieren sin. I tillegg til dette, fikk han flere andre utmerkelser, og i 1999 ble han kåret til den femtende største mannlige skuespiller gjennom tidene av det amerikanske filminstituttet.

Mannen bak legenden

gene-kellyGene Kelly ble født som Eugene Curran Kelly i 1912. Han døde i 1996, men rakk å gjøre mye ut av seg før den tid, både som skuespiller, danser, sanger, regissør, produsent og koreograf. Han hadde besteforeldre fra Nord-Irland og Tyskland, så han var på mange måter et barn fra immigranter. Som åtteåring begynte han og broren å ta dansetimer. Det var moren som tok dem med til danseskolen, og begge guttene protesterte. Gene Kelly fortalte selv at han mislikte å danse som barn, og han tok ikke opp dansen igjen før han ble 15. Han begynte på college, men i 1929 kom krakket i USA, og han måtte slutte på skolen og begynne å jobbe. Da begynte han og broren Fred å lage danserutiner for å vinne penger i talentkonkurranser. I tillegg opptrådte brødrene på ulike nattklubber.

Da Gene Kelly startet på universitetet i 1931, ble han involvert i skolens musikaloppsetninger, og etter eksamen, begynte han å regissere produksjoner for universitetet. Senere ble han danselærer og underholder på heltid. Han prøvde seg som koreograf i New York, uten særlig hell. Men han fant jobb andre steder, både som koreograf og som sceneartist. Hans første show på Broadway var i 1938, der han spilte en liten rolle. Gjennombruddet hans på scenen kom i 1938, og snart ble han også kjent utenfor Broadway. Hans førte kontrakt i Hollywood ble underskrevet i 1941, og resten er historie. Gene Kelly er en av verdens beste dansere gjennom tidene, og balanserte sin stil mellom jazz, ballett og stepping, med den samme stilen du kan kjenne igjen i dag. Som blant andre Mr Green legger opp til: Fullt storband og maks stil!

Musikaldansernes popularitet i dag

Musikalfilmene gikk av moten på slutten av 1950-tallet, men de store klassikerne er fortsatt kjent. Det er ikke bare de litt eldre som mimrer om det glade femtitallet, for mange ungdommer har også oppdaget de klassiske musikalfilmene. Flere av dagens unge jazzdansere og steppere henter inspirasjon fra dansere som Gene Kelly, og nesten alle kan nynne sangen Singin’ in the Rain. Dette er kanskje en av filmhistoriens aller mest berømte dansescener, der Gene Kelly synger og danser i striregnet.