Hvordan bli sunn og sterk

4252303107_5921ae9c04_nTrening er viktig for å holde seg frisk. Trening kan være kjedelig, men det må ses på som en investering i helsen. Dessuten kan man variere treningen så mye at den ikke blir kjedelig. Ofte er det best å trene utendørs, i hvert fall om sommeren, for frisk luft er også sunt for kroppen. Hvis man bor i et sterkt forurenset område, kan det være bedre å trene innendørs, eller å dra et annet sted for å trene.

Dersom man vil få store muskler, er vektløfting den beste treningsformen, men sunnhet og styrke handler ikke bare om store muskler. Det viktigste er at hele kroppen trenes, slik at man får jevn styrke overalt. En sterk kropp tåler flere belastninger, og trening kan derfor forhindre skader og muskelsmerter. Men da er det viktig at man trener riktig, slik at det ikke er treningen som påfører kroppen skader. For hard trening og for ensidig trening kan være skadelig. Styrketrening kan være spesielt belastende, og kan føre til muskelskader dersom man overdriver.

Variert trening er best, og kondisjonstrening er viktigere for helsen enn styrketrening. Kondisjonstrening styrker hjertet og lungene, og senker blodtrykket. Den beste
helseinvesteringen man kan gjøre, er å komme i bedre fysisk form. Veltrente lunger tar opp mer oksygen, og et veltrent hjerte slår færre slag i minuttet. Det fører til lavere hvilepuls og at man blir mindre andpusten. God kondisjon reduserer risikoen for mange sykdommer.

Men trening alene er ikke alltid nok for å holde seg sunn og sterk. Det er også viktig å spise riktig. Riktig kosthold handler om å variere. For mye og for lite av alt er usunt. Radikale dietter er aldri en løsning, for de kan føre til mangelsykdommer og helseproblemer. Derfor er det viktig å spise litt av hvert, slik at kroppen får de næringsstoffene den trenger. Frukt og grønnsaker er viktig. Grønnsaker er sunnere enn frukt, men frukt er også en god kilde til vitaminer og viktige næringsstoffer. Aller helst bør man spise frukt og grønnsaker rå. Dersom man skal koke grønnsaker, er det best å koke dem i en suppe. Da spiser man også kokevannet, der mange av vitaminene havner når grønnsakene blir kokt. Kokevannet fra grønnsakene kan også brukes når man lager saus.

Kornprodukter inneholder også viktige næringsstoffer som kroppen trenger. I tillegg er det viktig å spise både fisk og kjøtt. Mat som er lite bearbeidet er sunnest. Jo mer bearbeidet maten er, desto mer utvannet er næringsstoffene i maten. Bearbeidet mat inneholder ofte unødige tilsetningsstoffer, og den bearbeidede maten gir mindre tyggemotstand når man spiser. Da er det lettere å overspise.

Kroppen trenger også store mengder vann. Det er best å drikke rent vann. Fruktjuice er bedre enn brus, men det er mye sunnere å spise frukt enn å drikke fruktjuice. Frukten inneholder fiber som ikke finnes i juicen. Melk er også en sunn og god tørstedrikk. Melkeproteiner styrker kroppen, og melken inneholder svært mange viktige næringsstoffer. Hvis man er bekymret for melkefettet, kan man drikke skummet melk. Brus bør unngås i hverdagen, enten det er sukkerholdig brus eller sukkerfri brus. Kunstige søtningsstoffer kan være skadelige i store mengder. Dersom man vil ha noe som bruser, kan man drikke mineralvann.