Latinske danser

Latin dans rødTango, salsa og mambo, ja alle de mest sensuelle dansene man kan tenke seg kommer fra en plass. – Kanskje ikke helt samme plass men en del av verden. Nemlig Latin-Amerika. Hva er det disse menneskene har som får de til å lage en så stor kultur rundt dans og sensualitet? La oss først og fremst ta en titt på tangoen. Den oppsto på slutten av 1900 tallet i grenseland mellom Uruguay og Argentina. Den ble fort veldig populær, spesielt hos mange europeiske immigranter som kom til Sør-Amerika på begynnelsen av 1900-tallet. Disse innvandrerne var hovedsakelig italienske. Tango har en ufattelig lang liste med variasjoner. De mest populære er tango argentino, ballroom tango og tango canyengue. Man kan lese mer om hvor man kan finne morsomme dansespill på Mr Green – casino of the year dersom man vil ha noe å se på som inspirasjon til å lære seg å riste løs til flotte, latinske rytmer!

Mambo er en annen form for latin amerikansk dans som var veldig populært rundt omkring i verden på midten av 1900-tallet. Det var legenden Perez Prado som gjorde slik at musikken og dansen så lyset. Han var veldig populær i Havana, men bestemte seg for å flytte til Mexico hvor musikken og dansen virkelig slo rot. Dansen kategoriseres som en fridans med vanskelige fottrinn. Denne formen for dans var veldig populær i Mexico, New York og Cuba på 40- og 50-tallet. Den mamboen vi kjenner i dag har egentlig ikke veldig mye å gjøre med den gamle originale mambostilen, men har heller blitt en videreutvikling av den ganske så kjente danseformen salsa.

Etter oppsplittingen av dansen og stilen på 50-tallet utviklet den seg på veldig forskjellige måter. For eksempel var den cubanske versjonen av dansen friere enn andre land som adopterte dansen. Her var det sentrale å føle musikken og bevege seg deretter. Koreografien var vanskelig, og de cubanske lærerne fikk ikke samme respekt som de andre danselærerne. De slet rett og slett med å få respekt for dansen sin. I New York ble dansen veldig populær på 80-tallet gjennom Eddie Torres, Angel Rodriguez og Razz M’Tass Dance Company. Denne stilen ble noen ganger danset til mambomusikk, men som oftest ble det satt på gammeldags salsamusikk. Dansestilen fikk dog navnet «mambo on 2» på grunn av pausen eller retningskiftet som skjer i andre steg i dansen.

Dans latinoEddie Torres og Razz M’tazz har begge forskjellige grunnsteg, selv om de er veldig like også på mange nivåer. Eddie Torres sin dans kan minne mer om gatedansen – eller den dansen med mer rom for variasjon og åpen for at folk kan være mer kreative i dansen sin. Denne danseformen er opprinnelig fra gatene i New York, og mannen sier selv at han har funnet mye inspirasjon fra bydelen Bronx. Razz M’tazz versjonen av dansen er mer en tradisjonell form for mambo. Denne formen kommer fra cubanske aner, og har en litt annerledes timing. Begge dansene finner dog samme opphav i amerikansk mambo med inspirasjon i steg basert på jass og stepping.

Latinsk dans sexySalsa er i og for seg ikke en dans som kommer fra Latin-Amerika, men alle grunnstegene i dansen finner vi med opphav fra flere latinamerikanske danser. Spesielt finner vi mye inspirasjon fra både Cuba og Puerto Rico. Bevegelsene har opphav i cha cha cha, mambo og cuban son. Danseformen er ikke veldig gammel, og så verdens lys på 70-tallet. I New York på 70-tallet var det en kulturboom uten sidestykke. Her møttes kulturer fra hele verden. Dette er kanskje noe vi ser på som normalt i dag, men for snart 50 år siden var det ikke mange steder i verden som hadde et så stort mangfold som New York. Salsa er en videreutvikling av tradisjonelle danser som cha cha cha og mambo som var veldig populært på denne tiden. Man finner også hint av swing i salsa.

Hvor navnet kommer fra er det en del diskusjoner rundt. Noen mener at det kommer fra musikken hvor musikerne skriker «salsa» under forestillingene. Andre mener at navnet ble oppfunnet av plateprodusentene for å kunne lettere markedsføre musikken sin som valgte navnet «salsa» for sine spicy og hete sammenlikninger. Noen mener også at salsa er blitt betegnelsen fordi danseformen og musikken har funnet inspirasjon fra så mange andre danseformer. – på samme måte som «salsa» er en miks av mange forskjellige ingredienser.