Når jobben er å danse

3645945037_9b509a4ccc_nDans er en kunstart, men det er også en jobb for mange. De fleste profesjonelle dansere jobber på en scene, og er ansatt i et dansekompani. Det er tre hovedformer innen scenisk dans. Disse er klassisk ballett, jazzdans og moderne dans/samtidsdans. Det finnes jobbmuligheter innen alle disse danseformene, men jobbmarkedet i Norge er ganske begrenset, så mange dansere velger å jobbe i utlandet.

Dans er fysisk krevende, så danserne må være utholdende og ha god fysisk og psykisk form. Dansere trener mye, og må være fokuserte og målrettede, samtidig som de har viljen til å trene. Av og til kan trening og opptredener komme i konflikt med andre gjøremål, derfor er den indre motivasjonen svært viktig for å holde ut jobben og treningen.

De fleste danserne i Norge er korttidsansatte og jobber med frie danseprosjekter, eller deltar i opptredener på teatrene og i store musikaler. Den Norske Opera og Ballett i Oslo og Carte Blanche i Bergen har fast ansatte dansere, men ellers må dansere ofte gå fra jobb til jobb og hele tiden prøvedanse for nye sceneshow. Dansere konkurrerer med andre dansere om jobbene. Bare dansere med fast ansettelse slipper å prøvedanse og konkurrere om jobbene. Denne evige konkurransen gjør at man alltid må være skjerpet og veltrent, og holde seg informert om hva markedet leter etter. Alle prøvedansingene og all konkurransen mellom danserne krever også mental styrke og utholdenhet. Man må takle et nederlag når man ikke får jobben, og klare å holde seg fokusert til neste mulighet kommer.

Ettersom de fleste dansere er frilansere, vil inntekten variere etter hvor mange prosjekter de blir engasjert i. Dansere med fast ansettelse tjener mellom 320 000 og 400 000. Noen dansere velger å jobbe med dans på heltid, andre tar på seg andre jobber i perioder, for å spe på inntekten. Aktuelle tilleggsjobber kan være danselærer, koreograf, eller jobber som ikke har noe som helst med dans å gjøre. Man må være klar over at lønnen en danser får kan være vanskelig å beregne, og at man må trene hardt for å få de best betalte jobbene.

Dans kan på mange måter sammenlignes med idrett. Man må holde seg i god form hele tiden, og må derfor gjøre mange offer. Det sies ofte at dans er 10 % talent og 90 % trening. Selv når man får en jobb, består mye av tiden av trening. Opptredener er bare en liten prosentdel av det hele. Det ligger alltid svært mange treningstimer bak et sceneshow.

Dans er en spennende jobb der man hele tiden får møte nye mennesker og får nye utfordringer. Selv om jobben er fysisk og mentalt krevende, og selv om man må ofre mye annet på fritiden, er det svært få som angrer på at de utdannet seg til dansere. Ettersom danseutdannelsen er veldig hard, er det bare de mest dedikerte som holder ut, og de elsker det de driver med. Derfor holder de også ut de vanskelige dagene, fordi de elsker jobben sin.