Sportsdans

Sportsdans er konkurransedansing i ti forskjellige danser, som igjen kan deles inn i to kategorier: Standard dans (engelsk vals, wienerwals, slowfox, quickstep og tango) og latinamerikansk dans (samba, rumba, cha-cha-cha, jive og paso doble).

Dansene

slowfoxEngelsk vals/Wienervals er en stilisert dans i tre-fjerdedelstakt. Valsen ble ansett som temmelig skandaløs da den ble introdusert – tanken om at man skulle ta på dansepartneren var helt uhørt. Etter det første sjokket la seg, økte dansen imidlertid i popularitet.

Slowfox er en sakte foxtrot. Dette er en elegant, jazzpreget dans, som av mange regnes som den mest “engelske” av standarddansene.

Quickstep: Rask foxtrot i fire.fjerdedelstakt, med påvirkning fra Charlestondansen. En livlig og populær dans.

Tango trenger ingen nærmere introduksjon. Denne romantiske og temperamentsfulle dansen spiller på drakampen mellom mann og kvinne og er Argentinas nasjonaldans.

Paso Doble er en “tyrefekter”-dans, hvor mannen er matadoren som danser med oksen (kvinnen).

Rumba er en dans inspirert av kvinnelist   og femininitet – kvinnen skal lokke til seg mannen ved smektende «tease and run  »-bevegelser.

Cha-cha-cha: Populær latinamerikansk dans som er en saktere versjon av mambo.

Jive er en livlig og løssluppen swingdans utviklet fra jitterbug, men uten løftene og sparkene fra sistnevnte (løft og spark anbefales ikke på et fullpakket dansegulv  !).
Samba: Samba er den brasilianske nasjonaldansen, og velkjent fra karnevalet i Rio.

Innen tidans, eller sportsdans, er dette de fastsatte dansene, men det avholdes selvsagt også konkurranser i andre danseformer, slik som freestyle, hiphop, salsa og jazzdans.