Tøy ut – unngå slitasjeskader

Du lurer kanskje på hvorfor du er stiv og støl etter en treningsøkt. En av de største grunnene er fordi du ikke har tøyd godt nok ut etter treningsøkta.

Det å tøye ut etter en treningsøkt er viktig, ikke bare for å unngå å bli støl etter treningen, men også for å strekke musklene godt nok ut, slik at du unngå strekkskader senere. Når vi trener trekker musklene våre seg sammen og det er vi selv som må tøye de ut igjen. Gjør vi dette kan vi forebygge strekkskader som gjør vondt verre. Det å tøye ut kan være en meget god investering.

Oppvarming er viktig

Før en lengre treningsøkt bør man varme opp og tøye ut for å myke opp musklene. En for dårlig oppvarming kan gi unødige strekkskader, og god oppvarming kan også gjøre oss myke og smidige når vi skal ut i en konkurranse eller prestere godt under treningsøkten. For de unge er dette også viktig – jo tidligere man starter med gode tøyeøvelser, jo mer smidig vil man bli. Strekke ut kan du altså gjøre etter oppvarming, etter konkurranser eller trening, men det viktige når man tøyer er at man er varm. Ellers virker tøyingen mot sin hensikt.

Tøyingen skal være lett

stretchingFør og etter en konkurranse eller en hard treningsøkt bør man tøye lett, men det viktigste er at du tøyer før hovedøkten for å unngå skader. Det har vært store diskusjoner blant fagfolk om effekten, men det er hovedvekt av de som mener at tøying før trening og konkurranser forebygger skader i lite bevegelige og stive muskler. Hovedgrunnen til at folk ikke velger å tøye er fordi det er kjedelig. For å unngå at det å tøye ut er en kjedelig opplevelse kan man jo sette på musikk fra mobilen eller spille et av de mange spillene man finner hos http://www.nyekasinoer.eu/. Da vil til og med en kjedelig tøyeøkt bli morsom og underholdende.

Yoga og meditasjon

litwe-yopgaDet er ikke uten grunn til at flere idretter har innført treningsformer som yogaøvelser og meditasjon, for å skape flere smidige og avslappede utøvere. Vi vet at både fotball- og håndballandslagene utfører yogaøvelser og benytter meditasjon under samlinger. Flere forskningsrapporter viser at yoga kan gjøre oss mindre stresset, men samtidig sterkere og mer smidige. Når man utfører yoga og meditasjon er også pusten viktig, for å få fullt fokus på øvelsene. Under slike øvelser vil tankene forsvinne bort fra eposter og uleste SMS meldinger, kanskje til og med Facebook-oppdateringene du går glipp av.

Det å tøye ut forebygger slitasjeskader og gjør deg mer smidig. Flere fysioterapeuter anbefaler også at pasientene begynner med yoga, samtidig som man kombinerer dette med utholdende treningsøkter. Spesielt kan yoga være en god kombinasjon sammen med intervalltrening. Og før intervalltrening bør man være varm og godt uttøyd.